Den japanska te-ceremonin

För över 1000 år sedan introducerades teet i Japan av grannlandet Kina. Efter några århundraden var det vida spritt i landet och bland flera grupper, inte minst samurajerna, var det populärt att dricka te och umgås tillsammans. Sen no Rikyu förstod att möten mellan människor vara viktigt, de ska man ta vara på och värdesätta. Han insåg att det av någon anledning inte räckte att dricka te tillsammans, utan det behövdes en ceremoni. Te-ceremonin skapades.

Det är svårt att tro att denna ceremoni finns.

Innan teet dricks, ska en stor mängd saker uträttas. Till att börja med inleds det hela traditionellt med att man ska krypa in i ett rum genom ett litet hål i väggen, för att visa respekt för värden. Sedan bör man sätta sig ner på rad och vänta på att värden ska framträda på knä genom den riktiga dörren med de verktyg som saknas i te-rummet med sig. Värden förbereder sedan teet från scratch, vilket innefattar att tvätta kopparna, samtidigt som gästerna iakttar behärskat. Det är naturligtvis inte lämpligt att prata i den här situationen, utan allt bör ske under tystnad.

När teet serveras måste gästen följa exakta regler för hur koppen ska lyftas och drickas ur, alla rörelser som sker i rummet är noggrant planerade för att uppnå en perfekt stämning. En gäst i taget dricker av teet, och då allt i en klunk, sedan börjar värden bereda nästa persons te. Ceremonin innehåller en hel del väntan, utan särskilt många sinnesintryck, men ska ändå inte förväxlas med sensorisk deprivation.

Här följer några intressanta länkar:
http://www.youtube.com/watch?v=cN5de0HR_ME
http://www.youtube.com/watch?v=HiYA8yLzSvQ&feature=related

Kommentarer
Postat av: alban

haha, härligt att första länken du visade är 27 min lång, de visar hur roligt det är,

man utd vann mot chelsea i clfinalen,de visste du säkert, ja vann 20 kr, för ja slog vad med en i mitt lag^^, hejdå., harebra

2008-05-22 @ 17:56:47
URL: http://www.myspace.com/granholmmusic
Postat av: Viktor

soft, jag horde det, galet spannande match gissar jag. straffar och allt. Den gick mitt i natten har sa jag missade den... Ha det!

2008-05-23 @ 03:04:09
Postat av: aöban

mm, straffar, john terry missade där han hade chansen att avgöra.

ja har letat som fan för att hitta när "moon" testar starcraft 2, va typ i höstas, fan va ja garvade, hans fingrar flippar. helt galet,btw, man kan följa starcraft ligan på www.rakaka.se

ever Starleague heter den, hehe

hare

2008-05-23 @ 23:16:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0