ooh no jag har förvandlats

till en japan. Den här veckan har jag vart på labbet 12 timmar om dagen, vilket är ett ganska säkert symptom. Dessutom fick jag för mig att hotellpersonal i Sverige brukar buga för gästerna, fast det skulle väl aldrig hända antar jag. Hmm, det var allt egentligen.


Sendai + Yamagata

På norra Honshu (den stora ön som Tokyo också ligger på) ligger Sendai och Yamagata bl.a. Sendai är typ stort som Stockholm men det verkar inte finnas så mycket att göra där egentligen. Dom har dock orkat bygga en 100m hög kvinna med en liten boll i handen utanfor staden vilket är ganska imponerande. Man kan också ta tåget ner till vattnet och kolla på dom i Japan mycket kända öarna där, väldigt vackra. Det finns nån slags bergsby som heter Yamadera i bergen nära Sendai också, där någon förr i tiden måste ha letat efter det jobbigaste stället att bygga ett tempel på, hittat en brant klippa och börjat bygga. Detta har lett till att sjukt svaga tanter utsätter sig själva för livsfara när dom ensamma och halkandes försöker klättra upp och kolla på templena som värsta äventyrarna. Lär iofs vara soft för dom om dom fixar det, skön utsikt.

I Yamagata finns ännu mindre att göra än i Sendai, men dom hade en bra supermarket. Utanför Yamagata ligger ett känt berg med en sjö på toppen. Men vädret var sämst, så jag började gråta. Jag hyrde skidor och drog upp på toppen ändå. Där blåste det våldsamt och en skidjapan stod och tog kort på en termometer. Jag bara oj lär vara minus 50 grader eller nått i den här galna vinden, hur ska jag överleva ner? Sen kolla jag på termometern och det visa minus tretton, då ville jag ta ett kort på han som tog kort på den termometern istället men han var redan borta.

På bussen hem hände nått med min biologiska temperator (är det ett ord?), mina ben blev skitvarma, tror att dom hade nått element eller nått under stolen. Jag hade aldrig skrivit detta om det inte var nått speciellt, så ni förstår att dom verkligen var varma.


317581-143

Yamagata

317581-143

Jag blir öst av en hård vind i Matshushima utanför Sendai.

317581-141

Den mystiska bollkallestatyn i Sendai.

317581-143
Yamadera, nånstans i dom japanska bergen.

Saker i japan som inte är hitech

1. Man kan inte betala kort nånstans typ, man måste ta ut pengar och betala med sedlar och mynt (dom fanns i Sverige också för några år sen om ni minns) men man kan bara ta ut på en bankomat som har samma bank som du. Hmm... inte så hitech.

2. 1000 anställda (alltid tjejer) överallt som bara säger arigatoo gozaimaaaaas, i övrigt bidrar dom inte med nått hitech, om ett papper behöver stämplas, kan dom dock hämta den som ska stämpla.

3. Man kan inte kolla tentaresultat , räkningar eller nånting på internet, man måste göra allt på plats. "Japanska hemsidor suger, dom är fula som stryk och man får leta som ett jävla as för att hitta nån information" - min rumskompis Daniel. Ett exempel: Osaka University's program för utbytestudenter.

4. I affärer, i kassan, finns inga rullband som på konsum och ica, istället får nån stå och lyfta alla grejer framåt.

5. Mobiler (i alla fall märket softbank) har sämst täckning.

6. Jag har inte sett några coola magnettåg.


Saker som är Hitech

1. Alberts lista över ställen med onödiga plasma-tv-skärmar:
    a. Rulltrappor
    b. Läskautomater
    c. Tunnelbanevagnen
    d. Husfasader.

2. Sjuka mobiltelefoner + andra prylar som bärbara små tv-apparater, bra att ha på tåget.

3. Digitala menyer på restauranger och ställen där man betalar och beställer mat i maskiner.

4. Tunnelbanespärrarna.

5. Rullbandssushi, männsklighetens största teknologiska triumf, nu kan vi dra oss tillbaka. Maten kommer in på ett band.

Gott nytt år

Ett kinesiskt nyår har precis varit., inte så mycket som hände här, inträffar ju varje år så det är väl ingen som bryr sig. Är ju inte i Kina heller hehe. Men i brist på annat drog vi till Chinatown och kolla, där var allt som vanligt. Någon säljer kastanjer, bruce lee-tröjor, nån annan säljer nått i form av pandor osv. Grymt mycket affärer på en liten yta, inga nyårsgrejer dock (kan bero på att jag inte fattar kinesiska). Förövrigt blev jag mobbad för att det inte finns nått Chinatown i Sverige, vet inte om det finns nått i hela Europa? Finns det nått Town överhuvudtaget?

I lördags drog jag och åkte skridskor på nån rink i Tokyo vilket var livsfarligt. Jag var där i två timmar och en snubbe hann bäras ut på bår (tänkte skriva "båras ut", ett nytt bra ord tycker jag). Japaner verkar i allmänhet inte vara så skillade på skridskor men ändå åker skitmånga, typiskt Tokyo, på skitliten yta. Vissa skridskor har typ jobbiga taggar längst fram på skenan, dom höll på att bli min död asså! Man åker framåt och tror man är trygg sen helt plötsligt sätter sig taggarna i isen och man bara flyger fram och faceplantar på isen, innan man plockat upp alla utslagna tandrester har fingarna skurits av eftersom amatörer inte kan brosma. Nej men jag klarade mig oskadd.

Förövrigt var spökinlägget sant (minus bilderna ja), många på dormet är skiträdda för spöken och dom har det tufft utan sina rumskompisar hehe.

317581-138
Okey galet ointressant bild kom jag på nu haha! Men så där kan de se ut från tåget till Yokohama.

317581-137
Minato Mirai, Yokohama efter solnedgången.

317581-136
Ett pariserhjul på ett taket på ett shoppingcenter. Finns sjukt många pariserhjul i Tokyo, ett av dom, hörde jag idag, har en par-special på kvällarna då ett varv tar två timmar haha.

Spöken

Det spökar på vårt dorm, på allvar. På labbet också tydligen. Flera studenter vågar inte sova ensamma på nätterna här utan måste istället sitta uppe hela natten med ljuset tänt vid datorn när deras rumskompis inte är inne. Men dom har förmodligen rätt om att vi är inte trygga, dom har ganska säkra bevis. Det är några som har känt att det är spöken i närheten. Så de ber innan läggdags om att dom inte är i huset för att störa spökena, så de ska lämnas ifred. Dessutom är huset byggt så att spöken gynnas på nått sätt. I några rum är det är dörr mitt emot ytterdörren, vilket inte är så bra t.ex. Men det värsta är att det kommer konstiga knackljud från tomma rum, typ som om det var huset som knarrade. Inatt tog jag detta foto i trappan i dormet. Och för några veckor sedan hördes barnskrik från ett rum, senare syntes två katter utanför dormet som jamade precis som barnskrik. Det var läskigt.

På labbet är NMR-rummet infekterat enligt ett vittne som har känt det, och en natt sjöng ett spöke beatles ur dragskåpet. Men det mest skrämmande var när jag skulle gå och skriva ut några papper på professorns rum på labbet, då bara, när jag tänder lampan, vafan är det som står i rummet??! Den här jäveln (jag hann ta ett schysst kort) bara står och vrålar i typ några sekunder innan "hon" går in genom en vägg och försvinner!! Lagom skakig man blev.

En glassad snubbe

Sa skont nar dom testar larmet i labbyggnaden, nar jag kom for en halvtimme sen borjade nagon chillad snubbe helt plotsligt prata i hogtalarsystemet i hela huset. Jag bara "ooooh noo vi kommer sprangas!" (fattade ingenting), sen sag jag att alla var lugna och ignorerade ljudet. Sakert lite information om natt seminarium eller natt. Men sen drar ett larm igang i en sekund och stangs av, och snubben som pratar staller typ en fraga. Sen ar han tyst igen, men en halv minut senare later det som han borjar prata om typ den gamla goda tiden eller natt, han bara snackar. Mumlar lite for sig sjalv, spontantestar larmet nagra sekunder, staller nagra fragor (ingen kan svara). Ar tyst nan minut, sen hor jag han sager "vanta lite", sen borjar han snacka om sin ungdom eller natt igen. Sa har det vart i en halvtimme nu hahahaha.

hehe ganska fattigt inlagg... men det har inte hant sa mycket pa sistone. Terminen ar snart slut sa jag har mest pluggat, har bland annat klarat ett japanskaprov, skrivit bokstaver i nagra uppsatser osv. Ha det.


RSS 2.0