Fuji-Q Highland

Igår var det en helgdag för att minnas Showa. Efter lite äventyr med väckarklockan (man fattar aldrig vad man egentligen gjorde med den i sömnen) vaknade jag en timme försent men jag hann ändå med bussen tillsammans med de andra utbytesstudenter som tänkte fira Showa på Fuji-Q Highlands. Ingen vet självklart vad Showa är, ett namn, en plats osv, men det är OK eftersom vi är lediga.

Fuji-Q är ett nöjesfält som ligger precis under Mt. Fuji, det är fint. Dom säger att dom har världens högsta bergochdalbana, men det är tydligen inte sant. Bergochdalbanan var dock väldigt hög och soft. Det är också känt för deras galna spökhus, man släpps in i ett övergivet mentalsjukhus med en ficklampa och hittar massa lik och blir jagad av psykopater. Hur roligt som helst. Fast nöjesfältet hade seriösa problem med köer, vi stod två timmar för att åka i en bergochdalbana en minut liksom, inte så kul.

Idag var det ägande väder, 25 grader och sol. Jag spenderade dagen med att gå på tre japanskalektioner och om någon säger en glosa nu exploderar min hjärna.

317581-162
Utsikt över Mt. Fuji från utanför nöjesfältet. Det coolaste berget asså.

chill

Jag har borjat plugga lite kinesiska tecken och ibland kan jag forsta vad det star pa japanska skyltar, den forsta jag fattade stod det "ta ett stag langrer fram tack" pa och satt ovanfor urinoaren. Det ar kul att inte vara helt analfabet langre.

I veckan har jag har haft japanska, vart pa labbet och gjort ett studiebesok pa en optisk fiber fabrik. Det var grymt vader nagra dagar ocksa, 20 grader och sol, men nu regnar det igen. Ikvall ar det mitt favoritmote igen pa labbet fran kl 17.00 i tre timmar eller natt, ganska mentalt. Jag forstar inte manga ord men jag brukar forsoka bidra med att inte stanga ogonen sa ofta.

Just nu ar jag mitt uppe i en peptid kromatografi, med HPLC, det ar ganska trevligt. Man kan sitta och ta det ganska lugnt for det mesta, men om maskinen kloggar igen, da blir det mycket att gora, sa man sitter och hoppas en del. Ha det bra!


Tochigi Prefecture

Denna helg ville skolan att vi skulle åka upp till Tochigi prefecture och träffa utom-tokyoanska människor eller nått, eller bara frysa lite. Fredagen innan var jag sur på labbet för att dom hade lagt ett möte kl. 5 på fredagseftermiddagen, det tog tre timmar så det var segt. Men det var roligt i går att dra upp tidigt från Fujigaoka och ge sig iväg med alla utbytesstudenter mot Tochigi, bussresan tog tre timmar, halva biten gick genom Tokyos enorma förorter som aldrig tar slut. Vi välkomnades i bergen med en barbeque, sedan skickades jag iväg med en japansk farmor till ett museum där en 10-minuters film visades som var en halvtimme lång. Kan låta konstigt men det kan ha varit dom tråkigaste 30 minuterna i mitt liv, någonting med den filmen var bara så otroligt ointressant, och dessutom på japanska, att regissören borde hyllas för bedriften. Eller så var jag bara trött. I övrigt var museet nice.

På kvällen togs jag till ett japanskt badhus, jag har vart på några sådana tidigare och det finns massa regler man ska följa, typ att man måste tvätta sig väldigt noga innan man går i badet. Allt känns ovant eftersom jag alrig vart naken förrut. Men det är nice för man sitter i en asvarm pool och bara chillar. Ofta sitter man utomhus så vinden blåser kallt på allt som inte är i vattnet, och det känns soft på nått sätt.

Jag sov över hos farmorn och hennes man, vars hobby helt klart var att kolla på tv. Efter ett tag förstod jag att det berodde på att han inte hade några ben, men imorse insåg jag att det hade han visst. Han gillade tv helt enkelt.
Idag drog vi till nått hus i Nikko där kejsaren gömde sig under kriget. På väggarna fanns målningar karvade som var 170 till 300 år gamla. Det var imponerade, främst eftersom huset var byggt 1890.

Under helgen har inte bara lärt känna nya människor, jag har även lärt känna mig själv djupare. Jag har utvecklats på flera plan, som jag tror man gör när man får möjligheten att se en annan kultur på nära håll. I mitt fall har jag dock utvecklats så mycket att det nästan är löljligt. (Jag måste skriva en rapport för helgens grej).

317581-160
Han som kallar sig Snake King till höger njuter av en yakisoba på barbequen.

317581-161
På väg till Nikko, skön utsikt mot bergen från bilen. Jag fösökte lägga upp fler bilder men nått hände med blogg.se tror jag... försöker senare.

Jag såg en skön varningsskylt vid en å i Nikko också, på den stod det: "Det här vattnet är inte dricksvatten, så var försiktig". Förra gången jag var i Nikko såg jag den här skylten, dom gillar roliga lappar där.

tjoo

Hur är läget, jag sitter och lodar på rummet och käkar lunch. Nykokt ris kan vara ohyggligt varmt, man bör vänta lite innan man tar första tuggan. Vädret är mulet ca. 15 grader men bättre än tidigare i veckan då vi hade storm, när vinden lagt sig såg man högar av sprängda paraplyer längs gatorna! Vi hade städvecka på labbet också så i fredags stod jag i ett kylrum och blåste med en hårtork på en stor isklump som skulle smälta. Det var en lärorik dag, jag funderade på varför isklumpen blev mindre och mindre men inte särklit mycket vatten droppade ner i hinken nedanför. Jag fruktar att isen smälte och rann in i en maskin för att sedan kanske frysa där igen vilket skulle vara katastrofalt!!! Men dom andra ignorerade problemet så jag lugnade ner mig.

I Japan har dom stor respekt för radioaktivitet vilket är förståeligt. För att få licens att använda den starka NMR-maskinen på labbet måste jag ta en kurs som sträcker sig över några veckor som jag trodde skulle handla om hur NMR-maskinen funkar. Men i fredags insåg jag att den handlade om hur radioaktiva ämnen måste behandlas på labbet. Det enda NMR har gemensamt med radioaktivetet är, så vitt jag förstår, ordet nuclear i namnet, men jag måste ändå vara en Class B Radioactive Worker för att få använda den. Det är ganska komiskt. Imorgon fortsätter kursen. Jag gjorde förresten också en rolig hälsoundersökning inför lincensen också, jag åkte till en läkare nånstans i Tokyo och visade mina händer som han kollade på i två sekunder och sa "huden ser bra ut, hur mår du?".

Haha jag hörde nu Psycho (utbytesstudenten som kallar sig så) sa till sin professor: "jag hatar dig". Och hans professor svarade "jag bryr mig inte, alla mina studenter hatar mig". Det måste vart ett trevligt samtal.

En snubbe visade mig skön australiensisk hiphoplåt också.

Ha det.

Vårblommningsbilder

Sakura i Tokyo!

317581-159
Tokyo Metropolitan Government Office

317581-159
Jag i Futako Tamagawa

317581-159
Teddy i Futako-Tamagawa

317581-159
Tokyo Institute of Technology Campus

Peace Out!

God morgon

Igår var det jordbävning när jag satt och åt picnic med labbet på gården. Jag kände i typ 2 sekunder men tydligen varade den i typ 15, Teddy kände den inte alls inne i stan där han var. Men sen kolla Daniel upp på internet och såg att det var en femma på ritcherskalan precis norr om Tokyo, men typ en trea ute hos oss. Vet inte riktigt vad det innebär, men om det är en 12a sprängs jorden tror jag.

En annan, ännu sällsyntare grej, var att dom spelade Nas - NY State of Mind i skolmatsalen. Nice!

Nu är Teddy på väg hem men KLM har buggat sig och cancellerat hans flyg verkar det som, så vi får se hur det går.

9årskalas

Iförrgår firade bland andra Teddy och jag Momochans 9årsdag (hon såg ut som fem år typ) med hennes familj som ingen av oss två heller har träffat förr. Vi hade förberett med en present från disneystore fast hon lekte inte så mycket med den för en annan lirare gav henne lite origamipapper som konkurerade ut vår Stich-låda.
 
En inte helt nykter fader fångade Teddy och diskuterade på engelska och japanska i några timmar om sin mormors namn, trädarten utanför huset och hur man skriver en signatur på japanska. Jag klarade mig genom att sätta mig i ett hörn och låtsas äta från en tom tallrik. Sen hittade jag en atlas som jag satt och bläddra i. Jag tyckte att familjen var konstig som bjöd utbytesstudenter från vårt dorm istället för barnets polare, men sen kom jag på att jag ska inte säga nått, eftersom vi gick dit.
 
Tidigare har vi varit i Ueno och kollat på vårblomning. Där var det packat med folk och någon baxade basketbollen som vi hittade dagen innan i en flod. Idag är jag på labbet igen och Teddy är i stan nånstans. Ha det bra allihopa.

RSS 2.0